dc.contributor.advisor |
Mutondo, Joao |
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dc.contributor.author |
Pluato, Eric Emmanuel |
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dc.date.accessioned |
2024-05-06T10:04:31Z |
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dc.date.available |
2024-05-06T10:04:31Z |
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dc.date.issued |
2024 |
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dc.identifier.uri |
http://www.repositorio.uem.mz/handle258/924 |
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dc.description.abstract |
Demand for rice remains high in Liberia with low farm-level productivity arising due to
Postharvest losses. Insects and rodents as well as spoiling, bruising, disease attack, spillage,
contamination, and poor storage practices are major factors influencing rice yield. Rice output has
continuously declined with post-harvest losses accounting for about 10 to 40%. The ability of
smallholder rice farmers to improve output levels and attain sustainable yield depends on efficient
postharvest operations at the farm level, and hence technical post-harvest efficiency. The study
described post-harvest losses along the rice value chain, determined the effect of factors
influencing post-harvest rice loss, and estimated the effect of post-harvest losses on smallholder
rice farmers' Gross Margin in Liberia. A one-way ANOVA was used to describe PHL along the
rice value chain, whereas a logistic regression analysis was used to determine factors influencing
post-harvest rice loss among smallholder rice farmers in Liberia. The study revealed that rice
farmers incurred higher post-harvest losses, particularly at the harvesting and packaging stages of
the rice value chain whereas, Age, Household Size, Post-Harvest Training, Climatic Season,
Storage Method, and Harvesting Techniques are potential determinants of postharvest losses in
Liberia. Furthermore, Lofa, Bong, Nimba, and Grand Bassa counties incurred higher, thus
reducing their gross margins. The average gross margin of post-harvest loss was LRD 3,512.475
much lower than the average gross margin without loss LRD 8,826.114. This implied a 39.79%
reduction in the gross margin of smallholder rice farmers due to post-harvest loss valued over 2.8
million Liberian Dollars. The study also found birds, climatic conditions, and rodents to be major
causes of postharvest rice loss. Therefore, improvement of old-age practices and the development
of new technology through organized research efforts is necessary to prevent huge postharvest
losses of rice to meet the demand for food. There is an intense need to reduce PHL while promoting
efficient resource utilization to improve the livelihood and gross margin of smallholder rice
farmers in Liberia. |
en_US |
dc.language.iso |
eng |
en_US |
dc.publisher |
Universidade Eduardo Mondlane |
en_US |
dc.rights |
openAcess |
en_US |
dc.subject |
Liberia |
en_US |
dc.subject |
Post-Harvest losses |
en_US |
dc.subject |
Rice |
en_US |
dc.subject |
Smallholder farmers |
en_US |
dc.title |
Determinants of post-harvest losses in rice production amongst smallholder farmers in Liberia |
en_US |
dc.type |
thesis |
en_US |
dc.description.resumo |
A procura de arroz continua elevada na Libéria, com a baixa produtividade a nível agrícola decorrente da
Perdas pós-colheita. Insetos e roedores, bem como deterioração, hematomas, ataque de doenças, derramamento,
contaminação e práticas inadequadas de armazenamento são os principais fatores que influenciam o rendimento do arroz. A produção de arroz tem
diminuiu continuamente, com perdas pós-colheita representando cerca de 10 a 40%. A capacidade de
para que os pequenos produtores de arroz melhorem os níveis de produção e alcancem um rendimento sustentável depende de uma eficiência
operações pós-colheita ao nível da exploração agrícola e, portanto, eficiência técnica pós-colheita. O estudo
descreveu as perdas pós-colheita ao longo da cadeia de valor do arroz, determinou o efeito de fatores
influenciando a perda pós-colheita de arroz e estimou o efeito das perdas pós-colheita sobre os pequenos agricultores
Margem Bruta dos produtores de arroz na Libéria. Uma ANOVA unidirecional foi usada para descrever o PHL ao longo do
cadeia de valor do arroz, enquanto uma análise de regressão logística foi usada para determinar os fatores que influenciam
perda pós-colheita de arroz entre pequenos produtores de arroz na Libéria. O estudo revelou que o arroz
os agricultores sofreram maiores perdas pós-colheita, especialmente nas fases de colheita e embalagem de
cadeia de valor do arroz, enquanto Idade, Tamanho do agregado familiar, Formação pós-colheita, Estação climática,
Método de armazenamento e técnicas de colheita são potenciais determinantes de perdas pós-colheita em
Libéria. Além disso, os condados de Lofa, Bong, Nimba e Grand Bassa registaram valores mais elevados,
reduzindo suas margens brutas. A margem bruta média de perda pós-colheita foi de LRD 3.512.475
muito inferior à margem bruta média sem perda LRD 8.826.114. Isso implicou uma taxa de 39,79%
redução na margem bruta dos pequenos produtores de arroz devido à perda pós-colheita avaliada em mais de 2,8
milhões de dólares liberianos. O estudo também descobriu que pássaros, condições climáticas e roedores são os principais
causas da perda pós-colheita do arroz. Portanto, a melhoria das práticas de velhice e o desenvolvimento
de novas tecnologias através de esforços de investigação organizados é necessária para evitar enormes perdas pós-colheita
perdas de arroz para satisfazer a procura de alimentos. Há uma necessidade intensa de reduzir o LPH e, ao mesmo tempo, promover
utilização eficiente de recursos para melhorar a subsistência e a margem bruta dos pequenos agricultores de arroz
agricultores na Libéria. |
en_US |