DSpace Repository

Growing and eating food during the COVID-19 pandemic: farmers’ perspectives on local food system resilience to shocks in Southern Africa and Indonesia

Show simple item record

dc.contributor.author Paganini, Nicole
dc.contributor.author Adinata, Kustiwa
dc.contributor.author Buthelezi, Nomonde
dc.contributor.author Harris, David
dc.contributor.author Lemke, Stefanie
dc.contributor.author Luis, Alberto
dc.contributor.author Koppelin, Jennifer
dc.contributor.author Karriem, Abdulrazak
dc.contributor.author Ncube, Fezile
dc.contributor.author Aguirre, Enzo Nervi
dc.contributor.author Ramba, Tandu
dc.contributor.author Raimundo, Inês
dc.contributor.author Sulejmanović, Nedim
dc.contributor.author Swanby, Haidee
dc.contributor.author Tevera, Daniel
dc.contributor.author Stöber, Silke
dc.date.accessioned 2024-03-21T12:00:14Z
dc.date.available 2024-03-21T12:00:14Z
dc.date.issued 2020-10-19
dc.identifier.other https://www.mdpi.com/2071-1050/12/20/8556
dc.identifier.uri http://www.repositorio.uem.mz/handle258/862
dc.description.abstract The COVID-19 outbreak forced governments to make decisions that had adverse effects on local food systems and supply chains. As a result, many small-scale food producers faced difficulties growing, harvesting, and selling their goods. This participatory research examines local small-scale farmers’ challenges as farmers but also as consumers and their coping strategies during the month of April and one week in June 2020. The study was initiated and conceptualized in collaboration with small-scale farmer members of an existing research network in selected urban and rural areas in South Africa, Mozambique, Zimbabwe, and Indonesia. Participants co-designed the research, collected and uploaded data through digital survey tools, and contributed to data analysis and interpretation. A common observation across regions is that the measures imposed in response to COVID-19 highlighted and partly exacerbated existing socio-economic inequalities among food system actors. Strict lockdowns in Cape Town, South Africa, and Masvingo, Zimbabwe, significantly restricted the production capacity of small-scale farmers in the informal economy and created more food insecurity for them. In Maputo, Mozambique, and Toraja and Java, Indonesia, local food systems continued to operate and were even strengthened by higher social capital and adaptive capacities. en_US
dc.language.iso eng en_US
dc.publisher MDPI en_US
dc.rights openAcess en_US
dc.subject COVID-19 en_US
dc.subject Pandemic en_US
dc.subject Lockdown en_US
dc.subject Small-scale farmers en_US
dc.subject Local food systems en_US
dc.subject Resilience en_US
dc.subject Indonesia en_US
dc.subject Mozambique en_US
dc.subject South Africa en_US
dc.subject Zimbabwe en_US
dc.title Growing and eating food during the COVID-19 pandemic: farmers’ perspectives on local food system resilience to shocks in Southern Africa and Indonesia en_US
dc.type article en_US
dc.description.resumo O surto de COVID-19 forçou os governos a tomar decisões que tiveram efeitos adversos nos sistemas alimentares e nas cadeias de abastecimento locais. Como resultado, muitos pequenos produtores de alimentos enfrentaram dificuldades no cultivo, colheita e venda dos seus produtos. Esta investigação participativa examina os desafios locais dos pequenos agricultores como agricultores, mas também como consumidores e as suas estratégias de sobrevivência durante o mês de Abril e uma semana em Junho de 2020. O estudo foi iniciado e conceptualizado em colaboração com pequenos agricultores membros de um grupo existente. rede de investigação em áreas urbanas e rurais seleccionadas na África do Sul, Moçambique, Zimbabué e Indonésia. Os participantes co-projetaram a pesquisa, coletaram e carregaram dados por meio de ferramentas digitais de pesquisa e contribuíram para a análise e interpretação dos dados. Uma observação comum entre as regiões é que as medidas impostas em resposta à COVID-19 realçaram e exacerbaram parcialmente as desigualdades socioeconómicas existentes entre os intervenientes no sistema alimentar. Os confinamentos rigorosos na Cidade do Cabo, na África do Sul, e em Masvingo, no Zimbabué, restringiram significativamente a capacidade de produção dos pequenos agricultores na economia informal e criaram mais insegurança alimentar para eles. Em Maputo, Moçambique, e em Toraja e Java, na Indonésia, os sistemas alimentares locais continuaram a funcionar e foram mesmo fortalecidos por um maior capital social e capacidades de adaptação.(TRADUÇÃO NOSSA) en_US
dc.journal Sustainability en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account