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Insegurança alimentar na cidade de Maputo: caso dos Distritos municipais de Kanyaka e Katembe

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dc.contributor.advisor Raimundo, Inês
dc.contributor.author Abrahamo, Ezequiel Alfeu
dc.date.accessioned 2022-09-06T07:35:53Z
dc.date.available 2022-09-06T07:35:53Z
dc.date.issued 2021-06
dc.identifier.uri http://www.repositorio.uem.mz/handle258/701
dc.description.abstract The study on Food Insecurity (FI) in Maputo City, taking the Municipal Districts of KaNyaka and KaTembe as a case study, was conducted between the first quarter of 2017 and the second quarter of 2018 and had as specific objectives to determine the levels of FI in these districts, measure the level of access and consumption of food by the households (HH) and verify the existence of similarities in the diversity of the food diet of the HH of the Municipal Districts of KaNyaka and KaTembe. The type of study used was the case study. In terms of approach to the problem, the mixed method was used. 289 households in KaNyaka and 332 in KaTembe were selected through a simple random sample with probability proportional to the population size of each district. The study revealed that the level of Food Insecurity in the districts of KaNyaka and KaTembe, together in 2017, is around 33%, which is higher than that of the Municipal Districts of the mainland of Maputo City together and in 2017, which is around 22%. This confirms our view that households in the Municipal Districts of KaNyaka and KaTembe have higher levels of Food Insecurity than in the districts on the mainland of Maputo City (KaMavota, KaMubucuane, KaMaxaqueni Kampfumo and NLhamankulu). This gap reinforces the need and importance of knowledge of Food Security (SA) and InSA in these two districts. The households in the studied districts have a diversified diet but with similarities in the type of food they consume, thus confirming our hypothesis about the existence of similarities in the Dietary Diversity of the households in those districts, as they consume foods from the same groups. . The differences in the levels of FS and FI are statistically insignificant. Households surveyed in both districts have similar predictors of severe FI, that is, the factors that influence FI in the two districts are, in general, the same. One of these factors is the diversified consumption of vegetables. The cultivation of this type of food is therefore important to ensure their availability. The average score for both districts is around 25 (26 for KaNyaka and 24 for KaTembe), so there are no statistically significant differences between the two districts. The results of the observations made are in line with this assertion, as the type of food prepared by the observed households generally belongs to the combination of the same food groups en_US
dc.language.iso por en_US
dc.publisher Universidade Eduardo Mondlane en_US
dc.rights openAcess en_US
dc.subject Segurança alimentar en_US
dc.subject Insegurança alimentar en_US
dc.subject Disponibilidade de alimentos en_US
dc.subject Acesso a alimentos en_US
dc.subject Diversidade da dieta alimentar en_US
dc.subject Katembe en_US
dc.subject Kanyaka en_US
dc.title Insegurança alimentar na cidade de Maputo: caso dos Distritos municipais de Kanyaka e Katembe en_US
dc.type thesis en_US
dc.description.resumo O estudo sobre Insegurança Alimentar (InSA) na Cidade de Maputo tomando como caso de estudo os Distritos Municipais de KaNyaka e KaTembe foi conduzido entre o primeiro trimestre de 2017 e o segundo de 2018 e teve como objectivos específicos determinar os níveis de InSA nestes distritos, medir o nível de acesso e consumo de alimentos pelos agregados familiares (AF) e verificar a existência de similaridades na diversidade da Dieta alimentar dos AF Distritos Municipais de KaNyaka e KaTembe. O tipo de estudo usado, foi o estudo de caso. Em termos de forma de abordagem do problema foi usado o método misto. Foram selecionados, através de uma amostra aleatória simples com probabilidade proporcional ao tamanho da população de cada distrito, 289 agregados familiares em KaNyaka e 332 na KaTembe. O estudo revelou que o nível de Insegurança Alimentar nos distritos de KaNyaka e KaTembe, juntos em 2017, é cerca de 33%, valor mais alto que o dos Distritos Municipais da zona continental da Cidade de Maputo juntos e em 2017, que é cerca de 22%. Isto confirma a nossa de que os agregados familiares dos Distritos Municipais de KaNyaka e KaTembe têm níveis altos de Insegurança Alimentar em relação aos dos distritos da parte continental da Cidade de Maputo (KaMavota, KaMubucuane, KaMaxaqueni Kampfumo e NLhamankulu). Este gap reforça a necessidade e importância do conhecimento da Segurança Alimentar (SA) e InSA nestes dois distritos. Os agregados familiares dos distritos estudados têm uma Dieta alimentar diversificada com similaridades no tipo de alimentos que consomem, confirmando, assim, a nossa hipótese sobre a existência de similaridades na Diversidade da Dieta alimentar dos agregados familiares de daqueles distritos pois estes consomem alimentos dos mesmos grupos. Os diferenciais dos níveis de SA e InSA são estatisticamente pouco significativos. Os agregados familiares inquiridos em ambos distritos têm preditores semelhantes de InSA Severa, ou seja, os factores que influenciam a InSA nos dois distritos são, em geral, os mesmos. Um desses factores é o consumo diversificado de legumes. O cultivo deste tipo de alimentos é, por isso, importante para assegurar a disponibilidade destes. A pontuação (score) média para ambos os distritos é cerca de 25 (26 para KaNyaka e 24 para KaTembe), não havendo, assim, diferenças estatisticamente significativas entre os dois distritos. Os resultados das observações feitas alinham com esta asserção, pois o tipo de alimentos confeccionados pelos agregados familiares observados pertence, em geral, à combinação dos mesmos grupos de alimentos en_US


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