DSpace Repository

Aflatoxins in Mozambican online mainstream press

Show simple item record

dc.contributor.author Cambaza, Edgar
dc.contributor.author Sineque, Alberto
dc.contributor.author Mongo, Edson
dc.contributor.author Gatambire, Edirsse
dc.contributor.author Mateonane, Edirsse
dc.contributor.author Chissumba, Raquel
dc.date.accessioned 2022-07-13T10:02:31Z
dc.date.available 2022-07-13T10:02:31Z
dc.date.issued 2020-12
dc.identifier.citation Cambaza, E., Sineque, A., Mongo, E., Gatambire, A., Mateonane, E., & Chissumba, R. (2021). Aflatoxins in Mozambican Online Mainstream Press. In (Ed.), Aflatoxins - Occurrence, Detoxification, Determination and Health Risks. IntechOpen. https://doi.org/10.5772/intechopen.95875 en_US
dc.identifier.other https://doi.org/10.5772/intechopen.95875
dc.identifier.uri http://www.repositorio.uem.mz/handle258/641
dc.description.abstract Aflatoxins gained increased recognition in Mozambique due to their negative impact on health, food security, and trade. Most contamination occurs in peanuts, maize, and their products. Nevertheless, there is little awareness, probably because the press and mass media do not disseminate enough information. This study analyzed the quantity and quality of information on aflatoxins in Mozambique’s leading online newspapers between 2009 and 2018. After analyzing articles using Atlas.ti, the information was synthesized and compared to scholarly sources. Mozambique requires more press and media coverage of aflatoxin research and development activities. Awareness campaigns should be reinforced, distribute information to multiple organizations, and use multiple means, including online mainstream press, spreading information to reach a broad range of people, given the diversity of cultures and villages’ remoteness. Organizations providing information, including universities, need to translate the highly technical information published in scientific journals to help reporters understand the research’s implications. Furthermore, there is a need to identify groups that do not receive messages from current campaigns and appropriate methods for reaching those populations. en_US
dc.language.iso eng en_US
dc.publisher Intechopen en_US
dc.subject Aflatoxin en_US
dc.subject Awareness en_US
dc.subject Online en_US
dc.subject Newspapers en_US
dc.subject Mozambique en_US
dc.title Aflatoxins in Mozambican online mainstream press en_US
dc.type bookChapter en_US
dc.embargo.terms openAcess en_US
dc.description.resumo As aflatoxinas ganharam maior reconhecimento em Moçambique devido ao seu impacto negativo na saúde, segurança alimentar e comércio. A maior parte da contaminação ocorre em amendoim, milho e seus produtos. No entanto, há pouca conscientização, provavelmente porque a imprensa e os meios de comunicação de massa não divulgam informações suficientes. Este estudo analisou a quantidade e a qualidade da informação sobre aflatoxinas nos principais jornais online de Moçambique entre 2009 e 2018. Depois de analisar artigos usando Atlas.ti, a informação foi sintetizada e comparada com fontes académicas. Moçambique requer mais cobertura da imprensa e da mídia sobre as atividades de pesquisa e desenvolvimento de aflatoxinas. As campanhas de conscientização devem ser reforçadas, distribuir informações para várias organizações e usar vários meios, incluindo a grande imprensa online, divulgando informações para alcançar uma ampla gama de pessoas, dada a diversidade de culturas e o afastamento das aldeias. As organizações que fornecem informações, incluindo universidades, precisam traduzir as informações altamente técnicas publicadas em revistas científicas para ajudar os repórteres a entender as implicações da pesquisa. Além disso, há a necessidade de identificar os grupos que não recebem as mensagens das campanhas atuais e os métodos adequados para atingir essas populações. en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account