dc.contributor.author |
Sineque, Alberto Romão |
|
dc.contributor.author |
Dos Anjos, Filomena Rosa |
|
dc.contributor.author |
Macuamule, Custódia Lina |
|
dc.date.accessioned |
2022-07-13T09:53:42Z |
|
dc.date.available |
2022-07-13T09:53:42Z |
|
dc.date.issued |
2019-11 |
|
dc.identifier.citation |
Sineque AR, Anjos FRD, Macuamule CL. Aflatoxin Contamination of Foods in Mozambique: Occurrence, Public Health Implications and Challenges. J Cancer Treatment Diagn. (2019);3(4):21-29. DOI:10.29245/2578-2967/2019/4.1139 |
en_US |
dc.identifier.other |
DOI:10.29245/2578-2967/2019/4.1139 |
|
dc.identifier.uri |
http://www.repositorio.uem.mz/handle258/640 |
|
dc.description.abstract |
Aflatoxins have gained increased recognition worldwide as several
researches reveal the negative impacts on health, food security and trade.
Major staple foods in Mozambique are prone to aflatoxin contamination,
posing health risks to consumers, including the development of liver cancer
and the progression of some infectious diseases. Aflatoxin contamination
is mainly reported in peanuts, maize and their products. Nevertheless,
some studies had reported the presence of aflatoxins and its metabolites
in some foodstuffs of animal origin. Surprisingly, some of the contaminated
foods had levels greater than the Codex permissible limits adopted by the
Mozambican Government Authorities. Lack of awareness of occurrence and
risks of mycotoxins, legislation enforcement, poor agricultural practices and
undiversified diets predispose populations to dietary aflatoxin exposure.
Regular surveys on aflatoxin contamination of food and exposure assessment
through the measurement of aflatoxin biomarkers in human biological samples
are not yet being performed. Regardless of these findings, the more important
task is to monitor and control humans from being exposed to aflatoxins.
Dietary assessment, clinical measurements and the enforcement of law should
be immediately implemented as preventive strategies. With the current
research on aflatoxin in Mozambique, both national and global networking for
research collaboration is needed to expand the knowledge and disseminate
the information to the global scientific community. |
en_US |
dc.description.sponsorship |
Funding agency in the public, commercial or not-for-profit sectors |
en_US |
dc.language.iso |
eng |
en_US |
dc.publisher |
Journal of Cancer Treatment and Diagnosis |
en_US |
dc.subject |
Food contamination |
en_US |
dc.subject |
Aflatoxin |
en_US |
dc.subject |
Health impacts |
en_US |
dc.subject |
Liver cancer |
en_US |
dc.subject |
Exposure assessment |
en_US |
dc.subject |
Southern Africa |
en_US |
dc.title |
Aflatoxin contamination of foods in Mozambique: occurrence, public health implications and challenges |
en_US |
dc.type |
article |
en_US |
dc.embargo.terms |
openAcess |
en_US |
dc.description.resumo |
As aflatoxinas ganharam maior reconhecimento em todo o mundo à medida que vários pesquisas revelam os impactos negativos na saúde, segurança alimentar e comércio. Os principais alimentos básicos em Moçambique são propensos à contaminação por aflatoxinas, que representam riscos para a saúde dos consumidores, incluindo o desenvolvimento de cancro do fígado e a progressão de algumas doenças infecciosas. Contaminação por aflatoxina é relatada principalmente em amendoim, milho e seus produtos. No entanto, alguns estudos relataram a presença de aflatoxinas e seus metabólitos em alguns alimentos de origem animal. Surpreendentemente, alguns dos contaminados alimentos apresentaram teores superiores aos limites permitidos pelo Codex adotados pela Autoridades governamentais moçambicanas. Falta de conhecimento da ocorrência e riscos de micotoxinas, aplicação da legislação, más práticas agrícolas e
dietas não diversificadas predispõem as populações à exposição à aflatoxina na dieta. Inquéritos ou rastreios regulares sobre a contaminação de alimentos por aflatoxina e avaliação da exposição através da medição de biomarcadores de aflatoxina em amostras biológicas humanas ainda não estão sendo executados. Independentemente desses achados, o mais importante tarefa é monitorar e controlar os seres humanos de serem expostos a aflatoxinas. A avaliação dietética, as medidas clínicas e a aplicação da lei devem imediatamente implementadas como estratégias preventivas. Com a corrente pesquisa sobre aflatoxina em Moçambique, rede nacional e global para colaboração em pesquisa é necessária para expandir o conhecimento e disseminar a informação para a comunidade científica global. |
en_US |