Please use this identifier to cite or link to this item: http://www.repositorio.uem.mz/handle258/613
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorHoguane, António Mubango-
dc.contributor.authorMahanjane Júnior, Agostinho-
dc.date.accessioned2022-04-12T12:41:06Z-
dc.date.issued2020-04-10-
dc.identifier.urihttp://www.repositorio.uem.mz/handle/258/613-
dc.description.abstractMozambique's aquaculture sector is in rapid development, although it faces constraints inherent the gap between fish demand and supply due to high input costs. The use of locally available feed materials can help reduce production costs. This research aimed to evaluate the economic viability and zootechnical performance of Nilotic Tilapia juveniles fed different levels of African Catfish fillet meal as a protein source. The study was conducted at the ISPG fish unit in Lionde for 60 days, based on a DCC, with 4 treatments (T1-0%, T2-50%, T3-75% and T4-100%) and 4 repetitions, making 16 experimental units, populated with 25 juveniles each. A total of 400 animals with weight and initial mean compliance of 58.12±7.06g and 102.05 ± 5.22mm, respectively, were used in the study. Diets were balanced using Pearson's square method. The water quality parameters evaluated were pH, dissolved oxygen, temperature and transparency, which were within the optimum ranges for the cultivation of the species under study, except for the temperature that presented minimum and maximum average values of 18.81±1.37 and 24.10±0.35ºC, respectively. The diets with the inclusion of flour from African catfish residues, in the analyzed proportions (0, 50, 75, and 75%), presented a result of zootechnical performance statistically similar to the control diet (P <0.05), but lower economic result. The results indicate that the flour obtained from African Catfish fillet residues can successfully replace fish flour at 50 and 75% without compromising the productive performance of juveniles of Nilotic Tilapia. Total substitution (100%) shows inferior performance, although, in statistical terms, it is similar to the remaining treatments. Economically, FRB showed potential in reducing food costs, the higher the FRB inclusion rate, the lower the production cost/kg was observed.en_US
dc.language.isoporen_US
dc.publisherUniversidade Eduardo Mondlaneen_US
dc.subjectFilleting wasteen_US
dc.subjectZootechnical performanceen_US
dc.subjectAfrican catfishen_US
dc.subjectEconomic efficiencyen_US
dc.titleAnálise económica e desempenho produtivo de juvenis de Tilápia Nilótica (O. niloticus) submetidos a dietas com diferentes níveis de farinha de resíduos de filetagem do bagre africano (C. gariepinus) como fonte de proteínaen_US
dc.typethesisen_US
dc.description.embargo2022-04-12-
dc.embargo.termsopenAcessen_US
dc.description.resumoO sector aquícola em Moçambique encontra-se em franco desenvolvimento, embora enfrenta constrangimentos inerente á lacuna existente entre a demanda e oferta de peixe, devido aos elevados custos dos factores de produção. O uso de insumos localmente disponíveis para o fabrico de rações, pode auxiliar na redução dos custos de produção. A presente pesquisa objectivou avaliar a viabilidade económica e desempenho zootécnico de juvenis de Tilápia nilótica alimentados com diferentes níveis de farinha de resíduos de filetagem do Bagre Africano como fonte de proteína. O estudo realizou-se na unidade piscícola do ISPG em Lionde, durante 60 dias, assentado em um DCC, com 4 tratamentos (T1-0%, T2-50%, T3-75% e T4-100%) e 4 repetições, perfazendo 16 unidades experimentais, povoadas com 25 juvenis cada. Um total de 400 animais com peso e comprimento médio inicial de 58.12±7.06g e 102.05±5.22mm, respectivamente, foram usados no estudo. As dietas foram balanceadas usando o método de quadrado de Pearson. Os parâmetros de qualidade de água avaliados foram pH, oxigênio dissolvido, temperatura e transparência, os quais apresentaram-se dentro das faixas ótimas para o cultivo da espécie em estudo, exceptuando a temperatura que apresentou valores médios mínimos e máximos de 18.81±1.37 e 24.10±0.35ºC, respectivamente. As rações com inclusão de farinha de resíduos de Bagre Africano, nas proporções analisadas (0, 50, 75 e 100%), apresentaram resultado de desempenho zootécnico estatisticamente semelhante á ração controle (P <0.05), porém resultado econômico inferior. Os resultados indicam que a farinha obtida através de resíduos de processo de filetagem do Bagre Africano pode com sucesso substituir a farinha de peixe a 50 e 75% sem comprometimento do desempenho produtivo de juvenis de Tilápia nilótica. Substituição total (100%) apresenta desempenho inferior, embora em termos estatísticos, seja semelhante aos remanescentes tratamentos. Economicamente, a FRB apresentou potencial na redução de custos na alimentação, quanto maior foi a taxa de inclusão de FRB, menor custo de produção/kg foi observado.en_US
Appears in Collections:Dissertações de Mestrado - ESCMC

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2020 - Mahanjane, Agostinho Junior.pdf1.56 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.