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dc.contributor.authorCambaza, Edgar-
dc.contributor.authorSineque, Alberto-
dc.contributor.authorMongo, Edson-
dc.contributor.authorGatambire, Edirsse-
dc.contributor.authorMateonane, Edirsse-
dc.contributor.authorChissumba, Raquel-
dc.date.accessioned2022-07-13T10:02:31Z-
dc.date.available2022-07-13T10:02:31Z-
dc.date.issued2020-12-
dc.identifier.citationCambaza, E., Sineque, A., Mongo, E., Gatambire, A., Mateonane, E., & Chissumba, R. (2021). Aflatoxins in Mozambican Online Mainstream Press. In (Ed.), Aflatoxins - Occurrence, Detoxification, Determination and Health Risks. IntechOpen. https://doi.org/10.5772/intechopen.95875en_US
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.5772/intechopen.95875-
dc.identifier.urihttp://www.repositorio.uem.mz/handle258/641-
dc.description.abstractAflatoxins gained increased recognition in Mozambique due to their negative impact on health, food security, and trade. Most contamination occurs in peanuts, maize, and their products. Nevertheless, there is little awareness, probably because the press and mass media do not disseminate enough information. This study analyzed the quantity and quality of information on aflatoxins in Mozambique’s leading online newspapers between 2009 and 2018. After analyzing articles using Atlas.ti, the information was synthesized and compared to scholarly sources. Mozambique requires more press and media coverage of aflatoxin research and development activities. Awareness campaigns should be reinforced, distribute information to multiple organizations, and use multiple means, including online mainstream press, spreading information to reach a broad range of people, given the diversity of cultures and villages’ remoteness. Organizations providing information, including universities, need to translate the highly technical information published in scientific journals to help reporters understand the research’s implications. Furthermore, there is a need to identify groups that do not receive messages from current campaigns and appropriate methods for reaching those populations.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherIntechopenen_US
dc.subjectAflatoxinen_US
dc.subjectAwarenessen_US
dc.subjectOnlineen_US
dc.subjectNewspapersen_US
dc.subjectMozambiqueen_US
dc.titleAflatoxins in Mozambican online mainstream pressen_US
dc.typebookChapteren_US
dc.embargo.termsopenAcessen_US
dc.description.resumoAs aflatoxinas ganharam maior reconhecimento em Moçambique devido ao seu impacto negativo na saúde, segurança alimentar e comércio. A maior parte da contaminação ocorre em amendoim, milho e seus produtos. No entanto, há pouca conscientização, provavelmente porque a imprensa e os meios de comunicação de massa não divulgam informações suficientes. Este estudo analisou a quantidade e a qualidade da informação sobre aflatoxinas nos principais jornais online de Moçambique entre 2009 e 2018. Depois de analisar artigos usando Atlas.ti, a informação foi sintetizada e comparada com fontes académicas. Moçambique requer mais cobertura da imprensa e da mídia sobre as atividades de pesquisa e desenvolvimento de aflatoxinas. As campanhas de conscientização devem ser reforçadas, distribuir informações para várias organizações e usar vários meios, incluindo a grande imprensa online, divulgando informações para alcançar uma ampla gama de pessoas, dada a diversidade de culturas e o afastamento das aldeias. As organizações que fornecem informações, incluindo universidades, precisam traduzir as informações altamente técnicas publicadas em revistas científicas para ajudar os repórteres a entender as implicações da pesquisa. Além disso, há a necessidade de identificar os grupos que não recebem as mensagens das campanhas atuais e os métodos adequados para atingir essas populações.en_US
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