Please use this identifier to cite or link to this item: http://www.repositorio.uem.mz/handle258/640
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSineque, Alberto Romão-
dc.contributor.authorDos Anjos, Filomena Rosa-
dc.contributor.authorMacuamule, Custódia Lina-
dc.date.accessioned2022-07-13T09:53:42Z-
dc.date.available2022-07-13T09:53:42Z-
dc.date.issued2019-11-
dc.identifier.citationSineque AR, Anjos FRD, Macuamule CL. Aflatoxin Contamination of Foods in Mozambique: Occurrence, Public Health Implications and Challenges. J Cancer Treatment Diagn. (2019);3(4):21-29. DOI:10.29245/2578-2967/2019/4.1139en_US
dc.identifier.otherDOI:10.29245/2578-2967/2019/4.1139-
dc.identifier.urihttp://www.repositorio.uem.mz/handle258/640-
dc.description.abstractAflatoxins have gained increased recognition worldwide as several researches reveal the negative impacts on health, food security and trade. Major staple foods in Mozambique are prone to aflatoxin contamination, posing health risks to consumers, including the development of liver cancer and the progression of some infectious diseases. Aflatoxin contamination is mainly reported in peanuts, maize and their products. Nevertheless, some studies had reported the presence of aflatoxins and its metabolites in some foodstuffs of animal origin. Surprisingly, some of the contaminated foods had levels greater than the Codex permissible limits adopted by the Mozambican Government Authorities. Lack of awareness of occurrence and risks of mycotoxins, legislation enforcement, poor agricultural practices and undiversified diets predispose populations to dietary aflatoxin exposure. Regular surveys on aflatoxin contamination of food and exposure assessment through the measurement of aflatoxin biomarkers in human biological samples are not yet being performed. Regardless of these findings, the more important task is to monitor and control humans from being exposed to aflatoxins. Dietary assessment, clinical measurements and the enforcement of law should be immediately implemented as preventive strategies. With the current research on aflatoxin in Mozambique, both national and global networking for research collaboration is needed to expand the knowledge and disseminate the information to the global scientific community.en_US
dc.description.sponsorshipFunding agency in the public, commercial or not-for-profit sectorsen_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherJournal of Cancer Treatment and Diagnosisen_US
dc.subjectFood contaminationen_US
dc.subjectAflatoxinen_US
dc.subjectHealth impactsen_US
dc.subjectLiver canceren_US
dc.subjectExposure assessmenten_US
dc.subjectSouthern Africaen_US
dc.titleAflatoxin contamination of foods in Mozambique: occurrence, public health implications and challengesen_US
dc.typearticleen_US
dc.embargo.termsopenAcessen_US
dc.description.resumoAs aflatoxinas ganharam maior reconhecimento em todo o mundo à medida que vários pesquisas revelam os impactos negativos na saúde, segurança alimentar e comércio. Os principais alimentos básicos em Moçambique são propensos à contaminação por aflatoxinas, que representam riscos para a saúde dos consumidores, incluindo o desenvolvimento de cancro do fígado e a progressão de algumas doenças infecciosas. Contaminação por aflatoxina é relatada principalmente em amendoim, milho e seus produtos. No entanto, alguns estudos relataram a presença de aflatoxinas e seus metabólitos em alguns alimentos de origem animal. Surpreendentemente, alguns dos contaminados alimentos apresentaram teores superiores aos limites permitidos pelo Codex adotados pela Autoridades governamentais moçambicanas. Falta de conhecimento da ocorrência e riscos de micotoxinas, aplicação da legislação, más práticas agrícolas e dietas não diversificadas predispõem as populações à exposição à aflatoxina na dieta. Inquéritos ou rastreios regulares sobre a contaminação de alimentos por aflatoxina e avaliação da exposição através da medição de biomarcadores de aflatoxina em amostras biológicas humanas ainda não estão sendo executados. Independentemente desses achados, o mais importante tarefa é monitorar e controlar os seres humanos de serem expostos a aflatoxinas. A avaliação dietética, as medidas clínicas e a aplicação da lei devem imediatamente implementadas como estratégias preventivas. Com a corrente pesquisa sobre aflatoxina em Moçambique, rede nacional e global para colaboração em pesquisa é necessária para expandir o conhecimento e disseminar a informação para a comunidade científica global.en_US
Appears in Collections:Artigos Publicados em Revistas Cientificas - FC

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2019 - Sineque, Alberto Romão.pdfSinequeAR et al568.93 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.