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dc.contributor.advisorTaylor, Timothy G.-
dc.contributor.authorMucavele, Firmino Gabriel-
dc.date.accessioned2021-09-02T13:09:14Z-
dc.date.available2021-09-02T13:09:14Z-
dc.date.issued1994-01-01-
dc.identifier.urihttp://www.repositorio.uem.mz/handle258/388-
dc.description.abstractFarmers in Mozambique produce under a relatively high degree of risk and uncertainty for their scale of activity. They have low yields, and their production barely meets subsistence requirements. Increased farm production is seen as an important goal for securing food supplies. This study evaluates allocation of household resources, analyzes agricultural techniques adopted by farmers of Xai- Xai, searches for alternative solutions to food insecurity, and develops a mathematical programming model for farm household evaluation. A survey of 110 households was done in Xai-Xai in 1992, data were collected on production techniques, input use, production constraints, household consumption, and market prices. The farm household model was tested and simulations of price changes were done to evaluate, ex-ante, their impact on farm households. The solutions of the model were consistent with prevailing production cropping systems in Xai-Xai. The results of the survey indicate that the major problems faced by the households in Xai-Xai are drought, famine, lack of farm credit, schools and hospitals. Their objective function includes food security and optimization of net incomes . Due to a high yield variability of new varieties of maize and peanuts, irregular supply of fertilizer and pesticides at affordable prices, farmers prefer to continue growing low risk varieties to assure minimum food requirements. Unfortunately those varieties have low yields and cannot provide sufficient food to cope with increasing population. Price adjustments are not sufficient to achieve a sustained supply response from a large and growing number of poor households. Price increases result in a change of crop composition rather than an overall increase in output. Poor farmers lose access to inputs and new technologies, and they will tend to increase the area for subsistence crops. These findings suggest that future programs must be targeted to reduce risk and uncertainties in agriculture, provide alternative sources of farm credit, and promote educational opportunities along with extension services.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherUniversity of Floridaen_US
dc.subjectProdução agrícolaen_US
dc.subjectTécnicas agrícolasen_US
dc.subjectAgregado familiaren_US
dc.titleA mathematical programming model for farm household evaluation: economic efficiency analysis of farms under risk and uncertainty in Mozambiqueen_US
dc.typethesisen_US
dc.embargo.termsopenAcessen_US
dc.description.resumoOs agricultores em Moçambique produzem sob um grau relativamente elevado de risco e incerteza para a sua escala de atividade. Eles têm baixos rendimentos e sua produção quase não atende aos requisitos de subsistência. O aumento da produção agrícola é visto como uma meta importante para garantir o abastecimento de alimentos. Este estudo avalia a alocação de recursos familiares, analisa as técnicas agrícolas adotadas pelos agricultores do Xai-Xai, procura soluções alternativas para a insegurança alimentar e desenvolve um modelo de programação matemática para avaliação de famílias agrícolas. Uma pesquisa com 110 famílias foi feita em Xai-Xai em 1992, os dados foram coletados sobre técnicas de produção, uso de insumos, restrições de produção, consumo doméstico e preços de mercado. O modelo de famílias agrícolas foi testado e simulações de mudanças de preços foram feitas para avaliar, ex-ante, o seu impacto nas famílias agrícolas. As soluções do modelo eram consistentes com os sistemas de cultivo de produção prevalecentes no Xai-Xai. Os resultados do inquérito indicam que os principais problemas enfrentados pelas famílias no Xai-Xai são a seca, a fome, a falta de crédito agrícola, escolas e hospitais. Sua função e objetivo inclui a segurança alimentar e a otimização da receita líquida. Devido à alta variabilidade da produção de novas variedades de milho e amendoim, fornecimento irregular de fertilizantes e pesticidas a preços acessíveis, os agricultores preferem continuar a cultivar variedades de baixo risco para garantir os requisitos mínimos de alimentos. Infelizmente, essas variedades têm baixos rendimentos e não podem fornecer alimentos suficientes para lidar com o aumento da população. Os ajustes de preços não são suficientes para obter uma resposta sustentada da oferta de um grande e crescente número de famílias pobres. Os aumentos de preços resultam em uma mudança na composição da cultura, em vez de um aumento geral na produção. Os agricultores pobres perdem acesso a insumos e novas tecnologias e tendem a aumentar a área para culturas de subsistência. Essas descobertas sugerem que programas futuros devem ser direcionados para reduzir riscos e incertezas na agricultura, fornecer fontes alternativas de crédito agrícola e promover oportunidades educacionais junto com serviços de extensão.en_US
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