Please use this identifier to cite or link to this item: http://www.repositorio.uem.mz/handle258/197
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSantos Júnior, António Manuel dos-
dc.contributor.advisorAndrade, Maria Isabel-
dc.contributor.advisorNaico, Abdul-
dc.contributor.authorChea, João Abdul Consolo-
dc.date.accessioned2021-08-23T05:28:44Z-
dc.date.issued2018-08-01-
dc.identifier.urihttp://www.repositorio.uem.mz/handle/258/197-
dc.description.abstractA deficiência em vitamina A é um dos grandes problemas que afecta a maioria das mulheres e crianças em Moçambique. No ano de 2000, o Ministério ds Agricultura e Desenvolvimento Rural lançou o programa de multiplicação e disseminação de ramas de BDPA para pequenos agricultores em todo o país. O presente estudo foi conduzido no distrito de Marracuene com o objectivo de avaliar o sistema de produção da BDPA (batata-doce de polpa alaranjada) no Sector familiar. Para obtenção de dados foram feitas entrevistas semi-estruturadas, discussões com grupos focais e visitas de campo. No distrito de Marracuene as ramas de BDPA foram distribuidas através do CIP/SDAE, UCAM, CCS, GAPI e Action-Aid. Entretanto, também foram encontrados produtores que produziam BDPA com acesso a ramas oferecidas por amigos/vizinhos e familiares. O resultado concluiu que a produção da BDPA em Marracuene tem como finalidade principal a venda (feita nas machambas e no mercado) seguida do consumo. As associações de camponeses constituem uma fonte importante de disseminação de variedades de BDPA. A humidade das zonas baixas tem afectado a produção, associado a praga de ratos e os nemátodos da galha e cyllas formicarius.en_US
dc.language.isoporen_US
dc.publisherUniversidade Eduardo Mondlaneen_US
dc.subjectBatata-doceen_US
dc.subjectSector familiaren_US
dc.subjectPequenos agricultoresen_US
dc.subjectBatata-doce de polpa alaranjadaen_US
dc.subjectSistema de produçãoen_US
dc.titleAnálise do sistema de produção da batata-doce de polpa alaranjada no sector familiar em Marracueneen_US
dc.typethesisen_US
dc.description.embargo2021-08-22-
dc.embargo.termsopenAcessen_US
dc.description.resumoVitamin A deficiency is the greatest threat to women and children in Mozambique. In 2000, the Ministry of Agriculture and Rural Development launched the program for the multiplication and dissemination of OFSP vines for small holder farmers throughout the country. The present study was conducted in Marracuene district with the objective of evaluating the production system of OFSP (orange-fleshed sweet potato) in the Smallhoder Sector. To obtain data, semi-structured interviews, focus group discussions and field visits were carried out. In Marracuene district, the vines of OFSP were distributed through CIP / SDAE, UCAM, CCS, and Action-Aid and GAPI. However, there were also producers who produced OFSP using vines offered by friends / neighbours and relatives, the result was that the production of OFSP in Marracuene has the main purpose of sale (made in the fields and in the market) followed by consumption. Peasant associations are an important source of dissemination of OFSP varieties. Moisture has affected the production, associated with mice pest, nematodes and cyllas formicarius. The production is practiced and controlled mainly by women. Some producers have considerable knowledge on processing OFSP by cooking, chiguinha and in the form of biscuits.en_US
Appears in Collections:Dissertações de Mestrado - FAEF

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2018 - Chea, João Abdul Consolo.pdf1.16 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.