Please use this identifier to cite or link to this item: http://www.repositorio.uem.mz/handle258/1447
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorMuhala, Valdemiro dos Pereiras Carlos-
dc.contributor.authorFerreira, Lucinda Verónica Cuamba-
dc.date.accessioned2025-07-15T08:52:14Z-
dc.date.issued2025-04-08-
dc.identifier.urihttp://www.repositorio.uem.mz/handle258/1447-
dc.description.abstractFish farming has become an excellent business and area of research, providing important economic and nutritional benefits for the population, where tilapia farming, in particular, has expanded significantly throughout the country, with an emphasis on Zambézia province. The aim of the study was to analyse the socio-economic impact of aquaculture production in Mozambique. 49 fish farmers were surveyed in the districts of Quelimane, Nicoadala, Pebane and Milange. The descriptive analysis showed that most of the fish farmers were men, aged between 35 and 55, with secondary education, living in medium-sized families where 1 or 2 people contribute to the monthly income. They produce in an area of less than 500 square metres, with one pond and use a semi-intensive system for tilapia production. Production is destined for commercialisation and is sold locally. Production aspects limit the development of fish farming and feed was identified as the main obstacle. Variables such as production area, number of ponds, construction cost, production cycles, cost of fry and revenue have a direct impact on productivity and profitability. Tilapia production is considered profitable, although fish farmers are unaware of the profits made at the end of each cycle. To do this, fish farmers need to know the production costs and understand cost accounting in order to be able to estimate the profits from the activity. They also need to undergo technical training in economic viability. Aspects such as the availability of inputs, technical training, extension services and access to finance must be taken into account in order to increase productivity and profitabilityen_US
dc.language.isoporen_US
dc.publisherUniversidade Eduardo Mondlaneen_US
dc.rightsopenAcessen_US
dc.subjectPisciculturaen_US
dc.subjectTilápiaen_US
dc.subjectComercialização aquícolaen_US
dc.subjectZambéziaen_US
dc.subjectMoçambiqueen_US
dc.titleImpacto socioeconómico da produção aquícola em Moçambique: caso de estudo- Província da Zambéziaen_US
dc.typethesisen_US
dc.description.embargo2025-05-27-
dc.description.resumoA piscicultura tornou-se um excelente negócio e área de pesquisas, proporcionando importantes benefícios económicos e nutricionais para a população, onde o cultivo de tilápia, em particular, tem-se expandido de forma significativa ao longo do País com enfâse a província da Zambézia. O estudo tinha como objectivo analisar o impacto socioeconómico da produção aquícola em Moçambique. Foram inquiridos 49 piscicultores nos distritos de Quelimane, Nicoadala, Pebane e Milange. A análise descritiva mostrou que maior parte dos piscicultores eram homens, com idade entre 35 aos 55 anos, com o nível secundário, vivendo em famílias de tamanho médio onde que 1 ou 2 pessoas contribuem na renda mensal. Produzem em área com menos de 500 m2, com 1 tanque e aplicando o sistema semi-intensivo para a produção de tilápia. A produção é destinada para a comercialização e é vendida localmente. Os aspectos produtivos limitam o desenvolvimento da piscicultura e a ração foi identificada como o principal obstáculo. Variáveis como a área de produção, o número de tanques, o custo de construção, os ciclos de produção, o custo de produção, custo de alevinos e receita, impactam de forma directa na produtividade e lucratividade. A produção de tilápia é considerada lucrativa, embora haja desconhecimento por parte dos piscicultores dos lucros obtidos no final de cada ciclo. Para isso os piscicultores precisam conhecer os custos de produção e entender da contabilidade de custos para poder estimar os lucros da actividade. E necessário também, realizar treinamento técnico em viabilidade económica. Aspectos como a disponibilidade de insumos, formações técnicas, serviço de extensão e acesso ao financiamento devem ser levantos em conta para o aumento da produtividade e rentabilidade da actividade.en_US
Appears in Collections:Dissertações de Mestrado - ESCMC

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2025-Ferreira, Lucinda Verónica Cuamba.pdf2.05 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.